Kdaj po odškodnino?

Če ste utrpeli poškodbo v prometni nesreči, na delovnem mestu, je prišlo do nezgode na javnem ali zasebnem prostoru kot so kopališča, pločniki, trgovine, ste padli na spolzkih ali neurejenih površinah, se je vaš otrok poškodoval v vrtcu, vas je ugriznil oz. poškodoval pes tujega lastnika, in še v raznih drugih primerih kjer za nastalo telesno poškodbo niste odgovorni sami (izjema so nezgodna zavarovanja in morebitno sklenjeno zavarovanje AO+), je zelo velika verjetnost, da ste opravičeni do izplačila odškodnine. Tudi v primerih ko nek dogodek nima za posledico telesne poškodbe ampak gre za morebitno razžalitev, kršitev osebnostne pravice, morda za zdravniško napako ali pa ste žrtev kaznivega dejanja, ste v teh primerih prav tako upravičeni do odškodnine.

 

Zakaj k odvetniku?

Vaše zdravje in vaše življenje nima cene. Višine odškodnine zato ne določa noben predpis, ampak dolgoletna sodna praksa. Zato je prednost odvetnika z dolgoletnimi izkušnjami ravno v tem, da lahko korektno in dokaj natančno oceni višine odškodnin na področju odškodninskega prava, na podlagi temeljite preučitve posameznega primera in pregleda celotne dokumentacije. Največkrat bo to zdravstvena dokumentacija in morebitna ostala dokumentacija, pomembna za presojo podaje odškodninskega zahtevka.

Potrebno se je zavedati, da je vsak primer specifičen in da niti dva še tako podobna primera ni nujno, da sta z vidika izplačila odškodnine enaka. Uspešnost rešitve primera pa je v vsakem primeru odvisna od izkušenj in znanja tistega, ki vam bo odškodnino urejal. Dolgoletne izkušnje in znanje na področju odškodninskega prava so v  odvetniški pisarni Maje Pihlar seveda nesporne in številni uspešno rešeni primeri govorijo temu v prid. Svetujemo vam, da se v vsakem primeru, kadar ste v dvomih glede odškodninskega zahtevka oz. ste nezadovoljni s ponujeno odškodnino ali obravnavo vašega primera, recimo s strani zavarovalnice, pozanimate o možnostih in predvsem smiselnosti podaje odškodninskega zahtevka ali vložitvi tožbe.

Načeloma odškodninske zahtevke lahko rešujete tudi sami z lastnimi zahtevki oz. sporazumno, vendar kadar zadeve ni mogoče rešiti sporazumno (še posebej pomembni so primeri, ko zavarovalnica ali delodajalec pri težjih poškodbah ponudi bistveno prenizko odškodnino), stranki v naši pisarni pošteno predstavimo potek sodnega postopka, prednosti in slabosti, možnosti za uspeh v pravdi ter realna pričakovanja glede končne višine odškodnine. Večkrat to ni tisto kar bi stranka želela slišati, vendar se mora zavedati, da ji lahko s poštenim nasvetom, ki temeljijo na izkušnjah in sodni praksi prihranimo kar nekaj denarja in časa za nepotrebne in drage sodne postopke. V dogovoru s stranko nato na sodišče vložimo tožbo in stranko zastopamo v celotnem postopku, še pred tem pa ji korektno predstavimo kakšni stroški bodo nastali v sodnem postopku. V primeru kadar je zahtevek naslovljen na zavarovalnice pa zahtevamo takojšnje izplačilo nespornega dela ponujene odškodnine.

Za več vsebin in razumevanje odškodnin priporočamo branje naslednjega prisevka: http://www.delo.si/znanje/izobrazevanje/pravo-za-vse-sem-upravicen-do-odskodnine.html

 

Zakaj je bolje vzeti odvetnika, kot pa odškodninsko podjetje?

Odvetniki se v skladu z Zakonom o odvetništvu in na osnovi Kodeksa odvetniške poklicne etike ne smemo reklamirati na način, kot se reklamirajo številne odškodninske družbe. Mnogi zato nasedejo obljubam raznih podjetij o hitri ureditvi odškodnine, ne vejo pa, da največkrat ta podjetja zahtevke vlagajo po vzorcih in ni nujno, da bo vašo zadevo obravnaval pravni strokovnjak. Lahko, da vam bo zahtevek napisal nekdo, ki so ga o tem na hitro poučili, možno celo, da sploh ni pravnik. Odvetnik pa je pravni strokovnjak, ki razume pravo na splošno in pozna ozadje tega, kar piše.

Če se zgodi, da zavarovalnica zavrne zahtevek odškodninske družbe, se za družbo stvar tu običajno neha. Odvetnik pa lahko nadaljuje. Zadevo lahko preda arbitraži ali sodišču in še vedno lahko računate na odškodnino.

Velja dobro razmisliti!

Imate kak pomislek ali kako dilemo? Se ne strinjate z zapisanim? Pišite na info@odvetnistvo-pihlar.si ali pa se oglasite v pisarni v Ljutomeru.